Κλινική Ψυχολογία
Τα ερεθίσματα που δεχόμαστε οι άνθρωποι, ο ψυχισμός και η συμπεριφορά μας αλληλεπιδρούν με συνεχή και δυναμικό τρόπο με τις βιολογικές διαδικασίες του σώματός μας, δηλαδή είναι σε συνεχή δυναμική αλληλεπίδραση με την παραγωγή ενζύμων και τις ορμονικές αυξομειώσεις. Η συνεχή αυτή βιολογική διαδικασία έχει να κάνει τόσο με ερεθίσματα που δεχόμαστε στο παρόν όσο και με ερεθίσματα/μνήμες/εμπειρίες του παρελθόντος που ανασύρονται αλλά και με την προβολή τους στο μέλλον, με την φαντασία μας, μέσω της μάθησης από το παρελθόν.
Για παράδειγμα, εάν στο παρελθόν ένα ερέθισμα Α' προκάλεσε ή συνοδεύτηκε κατ’εξακολούθηση με κάτι αρνητικό, μία αρνητική εξέλιξη και αρνητικό συναίσθημα, τότε και σήμερα το ίδιο ερέθισμα Α' ή παρόμοιο ερέθισμα με το ερέθισμα Α' είναι πιθανό να προκαλέσει αρνητική - απαισιόδοξη πρόβλεψη για το μέλλον, αρνητικό συναίσθημα εκ των προτέρων (πριν συμβεί κάτι) και ίσως και αρνητική εξέλιξη λόγω συμπεριφορών βεβιασμένων και επιθετικών ή/και συμπεριφορών αποφυγής, αναβλητικότητας, καταστροφολογίας, παραίτησης κλπ (ανάλογα τον άνθρωπο, δηλαδή την εποχή της ζωής του, την περίσταση, τις συγκυρίες κλπ), ενώ ταυτόχρονα προκαλούνται αντίστοιχες βιολογικές διαδικασίες του σώματος.
Με αυτό τον τρόπο παρελθοντικά, παροντικά και προβαλλόμενα στο μέλλον ερεθίσματα διαμορφώνονται διαρκώς μέσα μας καθώς μεγαλώνουμε στα κοινωνικά περιβάλλοντα μας. Τα ερεθίσματα που δεχόμαστε δηλαδή, βρίσκονται σε μία διαρκή αλληλεπίδραση με τις βιοχημικές αντιδράσεις και επιδρούν δυναμικά σε αυτές, αφού προκαλούνται αναμνήσεις, σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές. Όπως και αντίστροφα, η απόδοση θετικότητας-αρνητικότητας των ερεθισμάτων που δεχόμαστε είναι εν πολλοίς προϊόν των επιδράσεων των βιολογικών μας διαδικασιών όπως αυτές συντελούνται και διαμορφώνονται στον οργανισμό μας καθημερινά.
Είτε ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει κάποια συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης σε υπό-κλινικό επίπεδο (δηλαδή σε επίπεδο που δεν στοιχειοθετούν κλινική διάγνωση), που όμως επιμένουν, είτε αντιμετωπίζει ένα εντονότερο σύνολο συμπτωμάτων, αντιμετωπίζει δηλαδή μία ασθένεια σε πλήρη εξέλιξη, τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν επαρκώς στην συμπτωματολογία. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στον άνθρωπο να επαναφέρει τις βιοχημικές λειτουργίες και τους βιορυθμούς του οργανισμού του στα επιθυμητά επίπεδα. Ωστόσο, ένας άνθρωπος λόγω του ότι έχει μνήμη τόσο νοητική όσο και σωματική, μπορεί να επωφεληθεί από την ψυχοθεραπεία προκειμένου να διερευνήσει και επιλύσει, αποδεχθεί και διαχειριστεί παρελθοντικά, παροντικά και προβαλλόμενα στο μέλλον διδαγμένα γνωσιακά μοτίβα, συναισθήματα και συμπεριφορές που σχετίζονται με τον εαυτό του, τους άλλους, και τον υπόλοιπο κόσμο.
Με άλλα λόγια, επειδή έχουμε μνήμη τόσο νοητική όσο και σωματική για να απαλλαχθεί ένας άνθρωπος από δυσσάρεστα συμπτώματα άγχους και θλίψης που επιμένουν χρειάζεται να κατανοήσει τις συνδέσεις μεταξύ ερεθισμάτων - συμπτωμάτων - συμπεριφορών εις βάθος και να τα επιλύσει, δηλαδή να τα ανιχνεύσει, να τα τακτοποιήσει, να τα συγχωρέσει, να τα δεχθεί. Για να επιλυθούν, χρειάζεται δηλαδή ένας άνθρωπος να κατανοήσει εις βάθος τον τρόπο που τα συμπτώματα επιμένουν και τους λόγους (μνήμες και μάθηση) από το παρελθόν, τους λόγους από το παρόν που ανασύρουν την αντίδραση αυτή του σώματος, και λόγους που προκύπτουν από τις προβαλλόμενες στο μέλλον φανταστικές προβλέψεις που όλοι κάνουμε καθημερινά βασισμένοι στο παρελθόν, όπου όταν οι σκέψεις για το μέλλον είναι δυσσάρεστες προφανώς και πάλι προκαλλούν άγχος, θλίψη κλπ. Για την Psychoeducation.gr: Αποστολία Αληζιώτη, B.Sc. (Psychol), M.Sc. (Psychol), M.B.A., GBC μέλος της British Psychological Society.