COVID-19
Οδηγίες για την διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης.
Οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί γιατί ο ιός Covid-19 είναι ασυμπτωματικός μέχρι και δύο εβδομάδες, δηλαδή κάποιος μπορεί να μας τον μεταδώσει χωρίς να έχει ο ίδιος καθόλου συμπτώματα ή εμείς να το μεταδίδουμε σε άλλους χωρίς να έχουμε την παραμικρή ένδειξη ότι τον φέρουμε. Ο Covid-19 μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και από αντικείμενο σε άνθρωπο μέσω της ρινικής, της στοματικής οδού ή μέσω των ματιών. Διαβάστε τις οδηγίες προφύλαξης και διακοπής της αλυσίδας μετάδοσης του Covid-19.
Οδηγίες για όταν κάποιος αγαπημένος μας εμφανίζει συμπτώματα.
Όταν κάποιος δικός μας άνθρωπος έχει συμπτώματα είναι σημαντικό να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Είναι πολύ πιθανό, τα συμπτώματα που εμφανίζονται να είναι ενδείξεις απλού κρυολογήματος, γρίπης ή και συμπτώματα Covid-19 ήπιας εξέλιξης. Μία απλή συμβουλή είναι να επιστρατεύστε το χιούμορ σας, να μπλοκάρετε τις αρνητικές σκέψεις και να προσπαθέιτε να κάνετε θετικές σκέψεις για το μέλλον. Προσπαθείτε να μην επηρεάζεστε από τις πολύ δραματικές ειδήσεις, όσο αυτό είναι δυνατό, και να συνεχίσετε να απολαμβάνετε ελεύθερα όλα τα μικρά, καθημερινά και όμορφα με τους δικούς σας ανθρώπους, τηρώντας όμως τις παρακάτω οδηγίες προφύλαξης σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ([Ε.Ο.Δ.Υ.], 19/03/2020).
Μπορεί ο Covid-19 να μεταδοθεί από ζώα φάρμας;
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ([Ε.Ο.Δ.Υ.], 19/03/2020) αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, [Π.Ο.Υ, 09/03/2020] δεν έχουν επιβεβαιωθεί μολύνσεις από Covid-19 προερχόμενες από επαφή με ζώα, έως την 09/03/2020. Ωστόσο, ο Π.Ο.Υ. συνιστά την αποφυγή άμεσης επαφής με ζώα φάρμας και τις επιφάνειες που αυτά ζουν και χρησιμοποιούν. Επίσης, συνιστάται προληπτικά η προσεκτική επαφή με τα ωμά προιόντα κρέατος και γάλακτος και προληπτικά την αποφυγή κατανάλωσης ωμών προιόντων.
Μπορεί ο Covid-19 να μεταδοθεί από το κατοικίδιο ζωάκι μου;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας [Π.Ο.Υ., 09/03/2020] δεν υπάρχουν ευρήματα μόλυνσης με Covid-19 σε άνθρωπο από σκύλο, γάτα ή άλλο κατοικίδιο, εκτός από μία μοναδική περίπτωση σκύλου που βρέθηκε θετικός στον ιό, στο Χονγκ Κονγκ. Όμως, όπως πάντα για την προστασία μας, ισχύουν οι κοινοί κανόνες βασικής προσωπικής υγιεινής, όπως για παράδειγμα το πλύσιμο των χεριών μας πάντα μετά την χρήση τουαλέτας και πάντα πριν το φαγητό μας έτσι και σε αυτή την περίπτωση της πανδημίας ισχύει ότι πρέπει να προσέχουμε και να πλένουμε τα χέρια μας.
Να πάρω αντιβιοτικά είτε «προληπτικά», είτε όταν έχω συμπτώματα;
Αν και το όνομά τους μπερδεύει, τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να θεραπεύσουν ιούς παρά μόνο βακτήρια. Επομένως τα αντιβιοτικά είναι ακατάλληλα για τον ιό Covid-19. Επίσης, ποτέ δεν καταναλώνουμε αντιβιοτικά προληπτικά παρά μόνο μετά από εξέταση και συνταγή γιατρού για βακτηριδιακή μόλυνση διότι η άλογη και άσκοπη χρήση αντιβιοτικών συμβάλλει καθοριστικά στην αντοχή των βακτηρίων σε αυτά και παράλληλα η «προληπτική» χρήση τους - χωρίς λόγο χρήση τους - είναι ποικίλως επιβαρυντική για τον οργανισμό μας.
Για το φαινόμενο της “παν-αντοχής” των βακτηριδίων, όπως λέγεται, δείτε το παρακάτω πολύ σύντομο βίντεο.
Επίσης, για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις παρακάτω διευθύνσεις:
https://eody.gov.gr/pagkosmia-evdomada-eyaisthitopoiisis-gia-tin-orthologiki-chrisi-ton-antiviotikon/
https://www.who.int/news-room/detail/20-09-2017-the-world-is-running-out-of-antibiotics-who-report-confirms
https://www.youtube.com/watch?v=-ZX97bIbZBQ
Τί θεραπεία υπάρχει;
Παρά το ότι η χρήση κάποιων φαρμάκων ή παραδοσιακά, η κατανάλωση ροφημάτων, μπορούν να απαλύνουν κάποια από τα συμπτώματα της μόλυνσης, δεν υπάρχει συγκεκριμένη διαθέσιμη θεραπεία για τον Covid-19. Θα πρέπει να μην χρησιμοποιούμε και καταναλώνουμε χωρίς να έχουμε πάρει την συμβουλή γιατρού φάρμακα ή σπιτικά γιατροσόφια για την αντιμετώπιση του Covid-19 – όπως πάντα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων επικοινωνούμε με τον γιατρό μας και συζητάμε μαζί του για το τι μπορούμε να κάνουμε και τι όχι. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε πως τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά του Covid-19.
Πηγές
https://eody.gov.gr/erotiseis-kai-apantiseis-gia-to-neo-koronoio-covid-19/
https://eody.gov.gr/odigies-gia-apomonosi-epafon-sto-spiti/
www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses