Πώς είναι να έχεις κατάθλιψη; Ένα σύντομο κείμενο για το βίωμα της κατάθλιψης
Λίγο έως πολύ τα συμπτώματα της Μείζονος Καταθλιπτικής Διαταραχής είναι πλέον ευρέως γνωστά. Όμως είναι κατανοητά; Τί σημαίνει στην πραγματικότητα η λέξη κατάθλιψη; Πώς μπορεί να περιγραφεί ώστε να γίνει περισσότερο κατανοητή σε ανθρώπους που δεν έχουν βιώσει την Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή;
Η κατάθλιψη είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση του οργανισμού, μία κατάσταση που όσοι δεν την έχουν βιώσει δυσκολεύονται να την κατανοήσουν, ενώ συχνά πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί ένας άνθρωπος με κατάθλιψη δεν μπορεί να απαλλαχθεί από αυτή.
Μπορείτε ίσως να «μπείτε» στην θέση ενός ανθρώπου που ταλαιπωρείται από κατάθλιψη αν αναλογιστείτε μία στιγμή στην ζωή σας που νιώσατε πάρα πολύ μεγάλη στεναχώρια. Θυμηθείτε μία ημέρα που σας συνέβη κάτι ιδιαίτερα ανεπιθύμητο. Θυμηθείτε πόσο πολύ είχατε στεναχωρηθεί, το βάρος στο στήθος σας, θυμηθείτε την σύγχυση στην σκέψη σας, το πόσο ευάλωτος νιώθατε εκείνες τις ώρες ή για τις επόμενες μέρες από το μη επιθυμητό συμβάν.
Φανταστείτε τώρα ότι αυτή την κατάσταση του οργανισμού σας να μην άλλαζε, να μην έφευγε, να έμενε μόνιμα εκεί μέρα με την μέρα, παρά την πάροδο του χρόνου. Αναλογιστείτε πόσο κουρασμένος θα νιώθατε και πόσο σαστισμένος που δεν θα μπορούσατε να «το» κάνετε να φύγει, ως συνήθως! Πόση κούραση θα νιώθατε!
Σκεφτείτε τώρα πόσο κουρασμένος είστε κάποιες φορές το βράδυ πριν πάτε για ύπνο γιατί είχατε μία πολύ απαιτητική μέρα. Το σώμα σας πονάει, η νύστα είναι μεγάλη και μετά βίας μπορείτε να σκεφτείτε ή να μιλήσετε. Φανταστείτε τώρα να αισθάνεστε έτσι κάθε μέρα και αναλογιστείτε τί σύγχυση θα είχατε με τέτοια κούραση, με την καθημερινότητα να τρέχει.
Θυμηθείτε μία μέρα ή μια περίοδο στην ζωή σας που λόγω κάποιου γεγονότος αισθανόσασταν μπερδεμένος, αισθανόσασταν υποτονικός, δυσκολευόσασταν να συγκεντρωθείτε για να κάνετε τα πιο απλά πράγματα εκείνη την ημέρα.
Φανταστείτε τώρα να αισθανόσασταν αυτήν την σύγχυση κάθε μέρα, και τίποτα, η πάροδος του χρόνου, η ξεκούραση, ο ύπνος, η εργασία, ή οι κοινωνικές συναναστροφές να μην μπορεί να σας συνεφέρει, αλλά απεναντίας να σας κουράζουν ακόμα περισσότερο!
Αυτό ακριβώς είναι το βίωμα της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη είναι μία κατάσταση στην οποία ο οργανισμός έχει «κλειδώσει», μία κατάσταση παγιωμένη, και είναι εξαντλητική σωματικά και νοητικά.
Χρειάζεται, υπερπροσπάθεια και μεγάλη υπομονή από τον άνθρωπο που την βιώνει, φαρμακευτική αγωγή με συχνή παρακολούθηση ώστε να ρυθμίζονται οι δόσεις με τρόπο που δεν προκαλούν παρενέργειες (όπως επιπλέον κούραση ή νύστα), εξαιρετική διατροφή, γεμάτη από ωμά φρέσκα λαχανικά και ωμά φρούτα, με πολλούς υδατάνθρακες για ενέργεια (π.χ. ψωμί, μακαρόνια), επαρκή κατανάλωση πρωτεινούχων τροφών καθημερινά (κρέας, ψάρι, αρακάς κλπ), επαρκή καθημερινά κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά (π.χ. ωμό ελαιόλαδο) και αποκλεισμό της ζάχαρης και τροφών πλούσιων σε ζωικά λιπαρά ή επεξεργασμένων τροφίμων.
Η κατάθλιψη χρειάζεται μεγάλη επιμονή και υπομονή από τον ασθενή, προσπάθεια να μην παραμένει αδρανής κατά την διάρκεια της ημέρας, προσπάθεια να μην απομονώνεται, και προσπάθεια να κοιμάται επαρκώς κατά τις βραδινές ώρες. Προσέξτε όμως... ο τόνος είναι στην λέξη προσπάθεια - γιατί όλα όσα μας φαίνονται φαινομενικά απλά ή μη, εις την κατάθλιψη είναι μία διαρκής προσπάθεια.
Θα πρέπει να είναι σαφές ότι όλοι οι ασθενείς με κατάθλιψη προσπαθούν πάρα πολύ! Σκεφτείτε, η καλή και ισορροπημένη διατροφή είναι κάτι με το οποίο όλοι οι άνθρωποι σχεδόν δυσκολεύονται πάρα-πάρα πολύ. Η καθημερινότητά μας θέλει προσπάθεια παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε κατάθλιψη και δεν αισθανόμαστε όπως περιεγράφηκε προηγουμένως. Πόσω μάλλον όταν ένας άνθρωπος έχει κατάθλιψη!
Να είναι πάντα σαφές ότι απόλυτα κανένας ασθενής δεν επιθυμεί να έχει κατάθλιψη και ο κάθε ασθενής προσπαθεί όσο μπορεί για να απαλλαχθεί από αυτή την δύσκολη ψυχική κατάσταση, από αυτό το «κλείδωμα» του οργανισμού εις την κατάθλιψη.
Μία προσπάθεια που είναι πάρα πολύ δύσκολη και χρειάζεται επιμονή και υπομονή.
Η κατάθλιψη δεν είναι επιλογή. Αν μπορούσε ένας άνθρωπος να απαλλαχθεί από την κατάθλιψη κατά βούληση – πιστέψτε τον θα το έκανε.
Για την Psychoeducation.gr, Αποστολία Αληζιώτη, B.Sc. (Psychol), M.Sc. (Health Psychol), M.B.A., GBC μέλος της British Psychological Society.
Photo by Christopher Lemercier
Κατάθλιψη: Ποιά ακριβώς είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης και τί επιπολασμό έχει; Συνέχεια του άρθρου
Με αφορμή το Covid-19. Καταθλιπτικά γεγονότα στην ζωή μας και η λεγόμενη “προδιάθεση” ψυχοπαθολογίας. Διαβάστε τι λένε οι έρευνες
Psychoeducation.gr - Ακολούθησέ με στα social media!